web analytics

Herinnering aan Strijland

Gijsbertus van Strijland

Op de lijst met Hilversumse Oorlogsslachtoffers op deze website komt de naam Gijsbertus van Strijland (1905-1945) voor. Gerard Brouwer schreef de onderstaande herinnering aan Van Strijland. Het verhaal speelde zich af in het laatste oorlogsjaar ’44-’45.

Een anecdote, door Gerard Brouwer

Wij woonden in de Edisonstraat 34 in Hilversum. Wij zijn, mijn moeder, twee zussen van 18 en 20 jaar en ik 10 jaar. Mijn vader en broer werkten als dwangarbeiders in Duitsland. We hadden ook een herdershond, die speelde een belangrijke rol. Die hond was erg waaks. De hond sliep altijd in een halletje waarin zich ook de toegangsdeur naar de achtertuin bevond.

Op een nacht (wij weten niet de juiste datum meer) sloeg hij erg aan. Mijn moeder reageerde daarop door in de tuin te gaan kijken. Ze zag toen in de tuin van de buren een man. Zij zag dat het Strijland was. Strijland maakte haar kenbaar dat hij gevlucht was uit zijn onderduikers adres op de Eemnesserweg. Dat is een weg die parallel loopt met de Edisonsraat. Door die vlucht was hij aan een arrestatie ontkomen. Door een paar gangen achter diverse tuinen wist hij ons te bereiken. Hij had zich alleen vergist in de tuin. Hij kon over een laag hek in onze tuin springen waarna mijn moeder hem gelijk naar binnen gehaald heeft.De angst was op dat moment of de hond door zijn geblaf eventuele achtervolgers op het voor hen goede spoor zou zetten. Dat is niet gebeurd maar er was wel veel angst vooral bij mijn moeder, zusters en natuurlijk Strijland zelf. Ik was te jong om dat gevaar te beseffen. Hij heeft die nacht bij ons een bed gekregen en heeft de volgende dag tegen de middag het huis verlaten, maar pas nadat mijn moeder hem helemaal had verkleed als vrouw. Mijn moeder en vader kenden Strijland..

Het verlaten van het huis als vrouw heb ik niet gezien. Ik denk dat het een bewuste keuze was van mijn moeder en zusters. Mijn oudste zuster kan ik niet meer raadplegen omdat zij overleden is. Maar in de loop van de jaren hebben we er best af en toe over gesproken. Mijn jongere zuster vertelde nog, hoe geschokt ze waren door de dood van Strijland.

2 Comments

  1. K. MacDonald

    Thank you for this. Gijsbertus Strijland was my ancestor

  2. Vincent Gerritsen

    Dear K. Mc donald. My name is Vincent and i know family Van Strijland very well (son of Gijsbertus, his wife and their son and daughter) i’m curiouss about your comment about being his ancestor.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hilversumse oorlogsslachtoffers: Namen op enkele gedenkstenen | Henk van Kampen - […] (K.P.) in Hilversum. In 1959 is de Van Strijlandstraat in Hilversum naar hem genoemd. Lees ook de Herinnering aan…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *