web analytics

Utrecht, mijn statsie?

Maliesingel, Utrecht

Maliesingel

Nee, Utrecht is niet mijn “statsie”. Zal ’t ook nooit worden. Ik houd meer van Den Haag. Of, buiten Nederland, Parijs of Barcelona.

Toch heb ik een band met Utrecht. Ooit studeerde ik er, aan (toen nog) de Rijksuniversiteit Utrecht. Ik heb er mijn doctoraaldiploma gehaald. In de deftige Senaatszaal, in het Academiegebouw aan het Domplein. Daarna vertrok ik. Eerst de wijde wereld in. Toen ik terug in Nederland kwam vestigde ik me elders, in een echte stad. Maar een ongeplande stap in mijn carrière bracht me terug in de regio Utrecht. En nu woon ik al weer jaren in Nieuwegein.

En sinds ik weer in de buurt woon is Utrecht veranderd. De uitstraling is zonder meer grootstedelijker geworden. Grote ontwikkelingen in de stationsbuurt, in Leidsche Rijn, in de Uithof. Zo wordt Utrecht toch nog een echte stad.

Een statsie is Utrecht eigenlijk niet meer. Maar mijn stad is Utrecht nog steeds niet.