web analytics

Utrecht, mijn statsie?

Maliesingel canal, Utrecht

Maliesingel canal, Utrecht

Nee, Utrecht is niet mijn “statsie”. Zal ’t ook nooit worden. Ik houd meer van Den Haag. Of, buiten Nederland, Parijs en Barcelona. Echte steden. Niet zo provinciaal.

Nee, mijn statsie is Utrecht niet. Teveel een provinciestad. Die eeuwige spagaat: ze willen een grote stad zijn, de concurrentie aangaan met Amsterdam en Rotterdam, groter blijven dan Almere. Het spoorwegknooppunt van Nederland zijn. Het winkelhart van Nederland. Een echte grote stad. Maar Utrecht blijft eeuwig een provinciestadje, waar na jaren gesteggel de winkels eindelijk op zondag een paar uur open mogen zijn. Waar de plaatselijke voetbalclub nooit de grauwe middenmoot ontstijgt. (Ok, dat zegt ook niet alles: in Den Haag – met recht een stad – zijn ze al blij als de fc weer een paar jaar in de eredivisie mag spelen. Maar toch.)

Toch heb ik een band met Utrecht. Ooit studeerde ik er, aan (toen nog) de Rijksuniversiteit Utrecht. Ik heb er mijn doctoraaldiploma gehaald. In de deftige Senaatszaal, in het Academiegebouw aan het Domplein. Daarna vertrok ik. Eerst de wijde wereld in. Toen ik terug in Nederland kwam vestigde ik me elders, in een echte stad. Maar een ongeplande stap in mijn carrière bracht me terug in de regio Utrecht. Daar woon ik nu al weer een aantal jaren, in Nieuwegein. En daar zal ik ook nog wel een paar jaar blijven.