Dankzij de GeenPeil-actie mogen we op 6 april 2016 stemmen over een verdrag dat de EU met de Oekraïne heeft gesloten, het zgn. associatieverdrag. Ik had tijdens de GeenPeil campagne geen idee wat een associatieverdrag was, en of ik daar nou voor of tegen moest stemmen. En ik was niet de enige, merkte ik al snel. Ik ben daarom op zoek gegaan naar de antwoorden op mijn vragen, en voor zover ik ze gevonden heb staan ze nu hieronder.
Heeft u ook nog vragen over dit verdrag? Stel ze hieronder, en ik zal proberen een antwoord te vinden. Ook aanvullingen en correcties stel ik op prijs (maar houd het dan wel bij feiten).
De Nederlandse versie van het verdrag is uitgeprint ruim 300 A4-tjes, met redelijk onleesbaar taalgebruik. Ik heb een groot deel van het verdrag gelezen, maar nog niet de hele tekst. Ik ben er inmiddels wel uit wat ik ga stemmen.
Een associatieverdrag is een verdrag tussen de EU en een land buiten de EU, met afspraken over samenwerking op economisch gebied. Daarnaast worden in zo’n verdrag ook afspraken gemaakt over bijvoorbeeld mensenrechten, democratie of rechtstaat.
Associatieverdragen worden expliciet genoemd in het Europees Statuut van 1953.
Een associatieverdrag is dus in de eerste plaats een handelsverdrag. Daarnaast bevat het meestal andere afspraken.
Het hele verdrag is ruim 300 pagina’s lang, u kunt het hier nalezen. Belangrijke onderdelen zijn:
Een complete lijst vond ik nog niet. Met Turkije hebben we al meer dan 50 jaar een associatieverdrag. Verder hebben we associatieverdragen met o.a. Chili, Albanië, Kroatië, Montenegro, Servië, Macedonië, Bosnië-Herzegovina, Egypte, Algerije, Israël, Jordanië, Libanon, Marokko, de Palestijnse Autoriteit, Tunesië, Kosovo, Midden-Amerika (Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama), Peru, Colombia, Ecuador, Mexico. Er is zelfs een overeenkomst met Syrië, maar deze is nooit ondertekend. Onderhandelingen met Libië zijn opgeschort. Sinds 1 januari 2016 hebben we ook associatieverdragen met Georgië en Moldavië. Ook met Oekraïne moest het verdrag per 1 januari 2016 ingaan, maar dat is door het referendum (gedeeltelijk) uitgesteld.
Met een aantal landen is een speciaal associatieverdrag afgesloten dat wel uiteindelijk tot een lidmaatschap moet leiden (nogmaals, dat is dus niet het geval bij Oekraïne), bijvoorbeeld bij Albanië, Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Montenegro, Kosovo, Kroatië en Servië.
Nee. Dat is een aparte procedure. Oekraïne heeft geen kandidaat-lidmaatschap aangevraagd, en voldoet op dit moment ook niet aan de eisen. Er zijn wel landen die na een associatieverdrag lid zijn geworden van de EU, maar de meeste landen met wie de EU zo’n verdrag heeft zullen nooit lid worden.
Bij sommige landen stond overigens in het associatieverdrag dat het een eerste stap was naar lidmaatschap (bijvoorbeeld bij Kroatië, Bulgarije en Roemenië), maar dat is niet het geval bij Oekraïne.
Op dit moment is een lidmaatschapsprocedure voor Oekraïne absoluut niet aan de orde. Mochten ze ooit lid willen worden, dan volgen nieuwe onderhandelingen, met een nieuw verdrag, met een nieuwe kans voor GeenPeil (of anderen) om een referendum aan te vragen.
Voor:
Tegen:
Het referendum is alleen raadgevend, niet bindend. Het parlement beslist uiteindelijk. Bij een opkomst van tenminste dertig procent is het referendum geldig, en moeten de tweede en eerste kamer opnieuw gaan stemmen. Veel partijen zullen de uitslag van het referendum daarbij respecteren, maar ze zijn daartoe niet verplicht. Een hoge opkomst en een duidelijke uitslag zet extra druk op het parlement om het referendum niet naast zich neer te leggen.
Hier. Zoals ik al zei, ruim 300 A4-tjes lang, en behoorlijk complexe materie.
Op woensdag 6 april 2016.
Stem op basis van feiten en gezond verstand, en laat je niet teveel afleiden door emoties en niet of slecht onderbouwde meningen.
Ik ben er inmiddels uit:
Mijn stemadvies is dus: Kom stemmen, en stem voor.